Miazaki Hayao a jeho kouzelný svět

totoro

 

Nedávno jsem se rozhodl že se podívám na všechny filmy které měl pan Miazaki na svědomí. A i když zdaleka nejsem u konce, mám k tomu hodně co říct.

Rozeberu tu prozatím filmy co už jsem v rámci akce “Miazaki-tour” viděl a na blogu ještě nerádobyrecenzoval.

Budou to filmy následující:

Můj soused Totoro, Zámek v oblacích a Doručovací služba slečny Kiki.

 

Vezmu to hezky chronologicky, od dílka nejstaršího po to nejnovější. Doufám že se vám tipy budou líbit a že alespoň jeden film vyzkoušíte.

1. Můj soused Totoro

   (My Neighbor Totoro)

Postavičku Totora jsem prsknul hned do perexu.  Ta postavička se stala tak moc oblíbenou že si jí studio Ghibli zvolilo jako maskota. Ale teď k obsahu filmu.

Celý příběh se točí kolem dvou sester. Starší Satsuki a mladší Mei. Holky se spolu s otcem přestěhovali na venkov do celkem pěkného domu. Vzhledem k tomu že jejich maminka je kvůli nemoci v nemocnici a táta má hodně práce. Celé dny tráví touláním se po okolí.  Jednoho letního dne Mei objeví tajnou cestičku vedoucí k obrovskému stromu u svatyně. V něm najde tajný průchod přímo do sídla chlupatého lesního démona Totora. S ním potom zažijí spoustu naprosto kouzelných dobrodružství.

Film opravdu vyniká (asi jako všechny Miazakiho filmy) hudbou. Oproti whisper of the heart to má malilinko horší animaci. (ovšem to může být jen můj dojem) ale jako celek to působí strašně mile, a to nejen díky tomu infantilnímu úsměvu co Totoro vždycky nahodí.

 

totoro2

2. Doručovací služba slečny Kiki

(Kiki’s Delivery Service)

Představte si svět ve kterém čarodějka ve třinácti letech opouští domov a hledá si město ve kterém se usadí a po dobu jednoho roku se o sebe musí sama postarat. Přesně v takovém světě žije Kiki. I když v novém městě najde svéráznou pekařku u které se zabydlí, brzy jí začnou docházet peníze a musí se rozhodnout jak bude podnikat. Bohužel, i když je to čarodějka, neumí kouzlit a ani míchat lektvary. Jediné co jí celkem jde je létání na koštěti. Naštěstí při jednom incidentu s dudlíkem Kiki napadne, že by si mohla otevřít doručovací službu.

I když je film jen o rok starší, musím říct že se Myazaki zase překonal. Animace je ještě o něco lepší a po hudební stránce… To je naprostá lahoda. Stejně tak dojímavej příběh s klasickou Myazakiho osnovou typu Představení postavy – sranda – doják – happyend.

Taky doporučuju.

kikis-delivery-service-02

3. Zámek v oblacích

(Howl’s Moving Castle)

Tohle by se dalo popsat jako klasická západní pohádka. Příběh o nijak nevynikající dívce Sofii, která si v klidu žije svůj život. Když k ní jednoho večera zavítá čarodějnice nicoty a začne urážet její obchod, Sofie se rozzlobí a naznačí čarodějce aby vypadla. Jak už to tak bývá, čarodějka se urazí a začaruje Sofii do podoby devadesátileté stařeny. Zakletá dívka se rozhodne odejít z města.

Po pár kilometrech narazí na prazvláštní zámek patřící mocnému čaroději Howlovi. Vzhledem k tomu že jí zrovna přepadla bouře, dostane se dovnitř a prohlásí se za novou služku. Postupně začne objevovat tajemství zámku v oblacích, potká spoustu zajímavých postav a samozřejmě bude čelit nebezpečí v podobě války.

Tady nemám co vytknout. Hudba, animace a až nenormálně sympatická postava čaroděje Howla. Opravdu moc, moc dobrej film.

 

Howls Moving Castle-01

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>